La candidatura Andorra 2029 impulsa el projecte MenjAND solidari amb una primera col·laboració amb Càritas Andorrana
El comitè organitzador aspirant a l’organització dels Campionats del Món d’esquí alpí posa en marxa la iniciativa que té com a objectiu limitar el malbaratament dels aliments a l’estació, i establir un circuit solidari de gastronomia social

A Andorra es troben en situació de precarietat alimentària moltes persones. Càritas Andorrana té demandes en el seu dia a dia d’un total de 53 famílies i altres persones que puntualment també requereixen el seu suport. Prenent consciència d’aquesta realitat, i més enllà de la promoció de la candidatura per optar a l’organització d’uns Campionats del Món d’esquí alpí el 2029, un dels eixos fixats en el projecte és sumar-se a la feina que fan les institucions i treballar a favor del benestar social. El comitè tècnic d’Andorra 2029 ha estat l’ideòleg de MenjAND solidari, una iniciativa que s’ha posat en marxa aquest dimecres amb una primera col·laboració amb Càritas Andorrana. Es tracta d’un programa social que neix amb la voluntat d’ajudar a les persones que pateixen una situació econòmica complicada, i que té com a l’objectiu generar i distribuir aliments entre aquests col·lectius. Una de les claus per poder tirar endavant el projecte és limitar el malbaratament d’aliments a l’estació de Grandvalira als sectors de Canillo, Soldeu i El Tarter, tot fent possible el seu reaprofitament establint un circuit solidari perquè aquests arribin d’una forma nutricionalment saludable a aquestes persones i famílies.

La primera de les accions, que serveix com a aprenentatge per a noves col·laboracions, s’ha activat avui amb Càritas Andorrana. L’equip de restauració de Grandvalira ENSISA ha entregat a diferents usuaris associats a l’entitat un total de 150 menús elaborats a les cuines de l’estació (ravioli de carabassa, mandonguilles amb sípia i coca de Perafita).

L’impulsor del projecte, Àlex Orúe ha explicat que en el dia a dia de l’estació es mou molt producte i matèria primera per donar servei als clients, i “hem pogut analitzar quins són els possibles excedents que en algun moment de la temporada, sobretot en el tram final, podem tenir”.

En aquest sentit, ha assenyalat que “estem treballant amb interacció amb les entitats que ofereixen serveis socials, que tenen identificades aquestes persones que pateixen aquesta situació, i això ens facilita poder arribar a aquests usuaris per poder cobrir algunes d’aquestes necessitats amb els àpats”. Aquest és el compromís en el qual treballa l’equip de la candidatura Andorra 2029, de manera que es vetlli per fer arribar al conjunt de persones que ho necessiten que estan vinculades a diferents associacions del país, els aliments que els clients de l’estació d’esquí no consumiran i que es convertiran en excedent.

La vicepresidenta de Càritas Andorrana, Canòlich Baró ha rebut amb “molta il·lusió” la iniciativa que segons ha comentat, “ja es volia fer feia temps, però per la pandèmia no es va poder du a terme. Aquests aliments ja cuinats entre avui i demà sortiran d’aquí perquè aquestes persones puguin celebrar Setmana Santa”.

Així doncs, per tal de fer possible aquest circuit solidari intervenen diferents actors: l’estació com a promotora del projecte i de la producció dels menús; els proveïdors que aporten els aliments; les persones que es troben en situació de vulnerabilitat, i els agents socials com són les entitats i associacions que tenen el vincle directe amb aquests col·lectius.

MenjAND solidari forma part de l’argumentari del pla director dels Campionats del Món Andorra 2029 amb una sèrie d’accions plantejades durant el desenvolupament de l’esdeveniment.

 

Menjand Solidari
Menjand Solidari amb Caritas Andorra
Menjand Solidari amb Caritas Andorra
Menjand Solidari amb Caritas Andorra
Menjand Solidari
Mejand Soldari amb Caritas Andorra